Opis produktu
Opory toczenia - wpływ na zużycie paliwa
Klasy A (najlepsza) do G (najgorsza) oznaczają wpływ zastosowanych opon na emisję dwutlenku węgla oraz ilość zużywanego paliwa. Opona o klasę wyższa oznacza niższe zużycie paliwa o ok. 0,10 - 0,15 litra na 100 km (dla samochodu o średnim spalaniu 6,6 l/100km). Przyczepność na mokrej nawierzchni - droga hamowania Klasy od A (najlepsza) do G (najgorsza) oznaczają długość hamowania pojazdu jadącego na mokrej nawierzchni z prędkością 80 km/h. Opona o jedną klasę wyższa to skrócenie długości hamowania o ok. 3-6 metrów. Najlepsza klasa opony (A) oznacza krótszą drogę hamowania o ponad 18 metrów w stosunku do najgorszej (F). Hałas zewnętrzny toczenia opon Przedstawiony w formie liczbowej oraz w formie znaku graficznego. Liczba oznacza hałas generowany na zewnątrz opony wyrażony w decybelach. Znak graficzny występuje w skali od 1-3 czarnych pasków, które obrazowo przedstawiają głośność opony. Jeden pasek oznacza oponę cichą w swojej kategorii, trzy paski - głośną w swojej kategorii. PIRELLI P ZERO Opona letnia najwyższej klasy zaprojektowana do aut sportowych o dużej mocy. Nowoczesny asymetryczny bieżnik i sama konstrukcja opony, zapewniają niezapomniane wrażenia z jazdy przy pokonywaniu wymagających tras z dużą prędkością. Dopracowany wzór bieżnika pozwala na efektywne odprowadzanie wody i redukcję zjawiska aquaplaningu. Pirelli P Zero gwarantuje doskonałą przyczepność zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Zwiększona do maksimum powierzchnia styku opony z podłożem zapewnia płynne i stabilne prowadzenia auta podczas dynamicznej jazdy - zwłaszcza na zakrętach. Nowoczesna mieszanka gumy z dodatkiem krzemionki gwarantuje trwałość i wytrzymałość opon. Osiągi pozostają na podobnym poziomie przez cały okres użytkowania opon. Pirelli to jeden z największych i najbardziej znanych producentów opon na świecie. Opony produkowane przez tę markę bardzo często stosowane są w najbardziej nietypowych i wymagających modelach aut najwyższej klasy. Korzyści:
Specyfikacja techniczna:
|